Bijbel met Strongs-coderingen

9789057191275_largeIn onze lessen en Bijbelstudies welke via onder meer de stg. Yarah beschikbaaar worden gesteld, refereren wij regelmatig aan de ‘Strongs’.

Enkele jaren geleden, in 2009, kwam de Bijbel met strongs-coderingen in druk op de Nederlandse markt beschikbaar. Enige tijd geleden hoorden wij dat deze niet meer beschikbaar zou zijn maar na contact te hebben gehad met de beheerders van www.Boekhandel.org (Cross Link Services B.V.) is ons bevestigd dat deze unieke uitgave nog steeds en blijvend beschikbaar zal blijven.

Wij raden iedere serieuze Bijbelstudent aan deze uitgave (liefst Oude- en Nieuwe testament) aan te schaffen – inclusief dus de lexicon’s.

Klik hier voor details/bestelling.

Hoe de Strongs te gebruiken?

Er zijn mensen die beweren dat je met de Strongs-codering/lexicon geen kennis van de grondtekst meer nodig hebt om deze toch te begrijpen.

Hier zijn helaas zeer veel misverstanden over- en door ontstaan. Veel bijbelonderwijzers pretenderen, met ‘de Strongs’ in de hand en helaas vaak zonder dat ze melden deze te gebruiken, de grondtekst te kunnen uitleggen aan U. Dat is absoluut niet het geval!

We citeren van BijbelAantekeningen:

Strong was een bekend Bijbelgeleerde die het (voor zijn tijd) unieke idee had opgevat om van ieder woord in de Bijbel een nummer toe te kennen. Hierdoor kon je snel vergelijken waar dit woord nog vaker voorkomt en zo snel vergelijkende betekenissen opspeuren. Dit laatste had hij netjes in een rijtje gezet, zodat een gebruiker zelf kon kiezen welke betekenis het beste is. [..] Helaas (en ik zeg bewust helaas) zien veel gebruikers deze Strong-concordantie niet als een concordantie om op te zoeken waar een woord voorkomt, maar als woordenboek om zelf een betekenis te geven aan een woord welke (naar eigen inzicht) het best past bij een tekst.

Door het onjuiste gebruik van de Strong’s ontstaan er grote (theologische) blunders, zie bijvoorbeeld deze link.

De Strongs kunnen je zeker dichter bij de betekenis brengen van een woord; echter de strongs als een ‘grondtekst-vertaling’ zien is dus niet juist. Het is wel een zeer handige en waardevolle naslag en uitermate geschikt voor “tekst met tekst” vergelijking.

Middels de strongcodering kun je

  • een toelichting op het gebruikte woord (de stam) opzoeken;
  • andere teksten vinden waar het woord gebruikt wordt (eventueel anders vertaald) en zo middels onderling vergelijken meer leren over het woord en de betekenis;
  • in een woordenboek of toelichting verder onderzoeken wat het woord betekent.

Het is dus een ultiem middel voor schriftonderzoek voor hen die de grondtekst niet kennen echter het is geen “concordante vertaling” of “grondtekst in het Nederlands”.

Toch, nogmaals, raden wij het u aan deze Strongs aan te schaffen voor verdere verdieping. Ook om zo toch dicht te kunnen naderen tot de grondteksten van de Bijbel. Want hoewel zelf de grondtekst leren wellicht het beste is, is dit zeker niet voor iedereen weggelegd.

 

BijbelCollege
Author: BijbelCollege

Beheer BijbelCollege